RUNT HÖRNET10 Jan 2020

A FAMILY AFFAIR

Auktionsfynd, massor med färg, handvävda boxar, funktionell design och ordning. Vi fick en pratstund med Ebba Kleberg von Sydow om nya jobbet med designföretaget Bookbinders Design och varför papper, penna och och frimärken har en central roll i hennes liv.

Av Paulina Bylén Foto Lisa Höök

På Ebba Kleberg von Sydows skrivbord i hemmakontoret ser vi pennor, böcker, anteckningsböcker med vävda, präglade pärmar och funktionell samtidigt vacker förvaring. Skrivbordet är signerat Josef Frank och är ett auktionsfynd från Ebbas mamma. Från början var det tänkt att Ebbas mammas skulle ha bordet efter att det renoverats men det visade sig vara för stort. Skrivbordet fick flytta hem till Ebba och blev en födelsedagspresent till Ebbas man Johan.

– Skrivbordet är en symbol för oss som team.

Ett team är verkligen Ebba Kleberg von Sydom och Johan Kleberg, i synnerhet nu när de tillsammans går in som delägare, vd och marknadsförare i Bookbinders Design. Ett märke som sedan 1927 hantverksmässigt tillverkar vävklädda antecknings- och skrivböcker, pärmar, kalendrar, boxar med mera, präglade med namn, text och logotyper för den som önskar.

Det var många år sedan Ebba skaffade sin första präglade kalender från Bookbinders Design. Papper och penna, skrivna tackbrev och fysiska inbjudningskort har alltid varit en del av hennes vardag. Sedan åtta år sitter Ebba i Frimärksrådet vilka tar fram idéer och nya motiv till frimärken. Sammanfattningsvis är kommunikation via fysiska material och funktionell design något som Ebba sysslat med hela sitt vuxna liv.

– Hade någon frågat mig för fem år sedan om jag ville gå in i Bookbinders Design hade jag trott att de skojade. Eller kanske retades, för det ju är drömmen för mig som alltid älskat pappersprodukter av underbar kvalitet. Jag brinner för skrivande i alla dess former, förklarar Ebba entusiastiskt.

Men det är modigt att satsa på pappersprodukter 2019 då den digitala kommunikationen i princip tagit över majoriteten av korrespondens och dialog.

– Jag tror genuint på det skrivna ordet och hantverket att hålla i saker och att organisera. Om de som älskar detta visar det så tror jag att fler hänger på. I dag har jag förstås färre pappersprodukter än tidigare men de jag har är viktiga och skapar ordning. Till exempel har jag en pärm för varje barn, med deras namn präglat på framsidan som bland annat innehåller deras intyg och viktiga papper. Jag tror verkligen på vackra ting som underlättar i vardagen.

Hemma hos Ebba och Johan hittar vi inte prydnadssaker. Dekoration och design har alltid en funktion. Pennor, pärmar och boxar till exempel blir en del av inredningen. Hemmet går i skandinaviskt stil med många auktionsfynd och en hel del färg. Tänk som en en skärva av Josef Frank. I soffan gröna, rosa och blå mönstrande kuddar. I hyllorna och som dekoration: massor med böcker. Men våningen på västra Östermalm är sannerligen inte tillrättalagd. Här gäller den avslappnade stilen.

– Vi har tre barn vilket gör att här råder det ett underbart kaos. Ibland jobbar jag hemma och därför är skrivbordet en välstädad oas som står mitt bland räls och legobitar säger Ebba med ett skratt.

– Det är ju sant det som forskningen visar, att bättre ordning på vardagliga saker gör en lyckligare och mindre stressad. Känslan att veta att man har ordning är oslagbar. Drömmen vore att göra ett samarbete med organisationsexperten Marie Kondo.

I takt med att många vill downsiza och rensa bort mycket längtar vi efter färre men bättre saker att omge oss med med lång livslängd. Vilket talar för Ebbas nya satsning.

– Hellre En handvävd vacker bok att fylla istället för att släpa in många slit- och slängmappar som måste bytas ut.

Ebbas tre bästa inredningstips

-Våga färg, om det är något du gillar.

-Handla vintage och håll koll på autionsapparna. Är du på jakt efter något, ge dig inte. Det blir både bättre pris och du får något med en härlig historia. Tänk på att du ofta får något som har  andrahandsvärde. Missa inte Blocket, jag älskar Blocket.

-Sänk ribban.  Allt behöver inte vara så perfekt. Bli inte stressad av Instagram, få saker får så mycket respons som stök och kaos, till exempel där barnen sitter med ipad mitt i röran. Såna uppdateringar behövs.

-Den finaste presenten du kan ge dina gäster är ett stökigt hem. För det första får det många att känna att de har det bättre och folk slappnar av. Sen orkar du även bjuda in oftare. På söndagarna bjuder vi in till ett stökigt hem och ringer Fodora.

Ebbas Östermalm

”Jag är göteborgaren som funnit mitt hem här. Kan inte tänka mig att bo någon annanstans, känner mig så rotad här. Min första egna lägenhet låg på Karlaplan, ett stenkast från där jag bor nu med familj och tre barn. Allt jag behöver finns i Fältöversten. Till Djurgården tar vi lådcykeln och har picknick. På KMK tar jag gärna kaffe och bulle.

Detta har hänt

Ebba Kleberg von Sydow och Johan Kleberg går in som delägare samt i styrelsen i svenska livstilsvarumärket Bookbinders Design. Johan Kleberg, tidigare vd för Adlibris, går in som vd och delägare och Ebba kommer aktivt stötta bolaget i strategiska frågor kring varumärke, sortiment och marknadsföring.

Det här är Bookbinders Design

Ett bolag med anor från 1927 med egen produktion av skrivböcker, pärmar, boxar med mera. Här ingår verkstad där produkter präglas för hand. Åtta egna butiker och tre franchisebutiker i fem länder ingår, bland annat en betydande verksamhet i Schweiz, egen e-handel samt B2B-försäljning.I Sverige finns butik på NK, samt en Flagship Store på Drottninggatan.

VÅRA UTGÅVOR