RUNT HÖRNET18 Nov 2019

ÅRETS JULSKYLTNING: ETT MAGISKT UNIVERSUM

Spänningen är lika stor varje år. Nordiska Kompaniets julskyltning är en kostsam och uppskattad historia. Älskade Östermalm var på plats när skyltningen avtäcktes.

Söndagen den 17 november avtäcktes årets julskyltning på NK med temat Julens Magiska Universum. NK:s skyltning blir en final på det stora rymdåret och hyllar månlandningen som i år firar 50 år. I årets fönster får vi följa med till olika fantastifyllda rymdlandskap och möta några av rymdens invånare. Temat fortsätter ut i varuhuset där historiska rymdföremål finns att upptäcka för nyfikna barn och vuxna.

I årets skyltfönster kommer temat Julens Magiska Universum till liv. Här får vi möta Nova, en liten flicka som drömmer om universum och i sin fantasi ger sig ut på en resa i rymden. Hon får prova hur det är att slå in sina julklappar i tyngdlöshet och arrangerar ett julkalas där pepparkakor, garntomtar och julbocken från jorden får möta rymdens mer udda figurer.

– Årets jul på NK hyllar det faktum att det i år är ett halvt sekel sedan Neil Armstrong som första människa satte sin fot på månen. Den 20 juli 1969 samlades stockholmarna framför TV-skärmarna för att vara med om det historiska ögonblicket. Idag, 50 år senare, är fascinationen för rymden lika stor och NK vill som en scen för samtiden väcka tankar kring rymden och framtiden, säger Andreas Edström varuhuschef på Nordiska Kompaniet Stockholm.

Vid skapandet av årets jultema har NK tagit hjälp av några verkliga rymdexperter från ungdomsförbundet Astronomisk Ungdom. Nio barn har blivit NK:s Framtidsastronauter och hjälper oss att få en bild av framtiden och vad vi kan förvänta oss att se både på jorden och i rymden. Deras framtidsspaningar finns dokumenterade på film som kan ses i NK:s sociala medier samt på en TV-skärm i varuhuset.

– Rymden inspirerar barn och unga som inget annat. Oändligheten, svarta hål, det stora äventyret, galaxer och utomjordiskt liv är exempel på saker som många funderar över. Därför vill vi att alla barn och unga ska ha möjlighet att utveckla sitt rymdintresse och lära sig mer tillsammans med andra, säger Mikael Ingemyr, generalsekreterare för Astronomisk Ungdom.

För alla nyfikna barn finns även en möjlighet att göra ett rymdquiz vid ett besök i varuhuset. Mikael Ingemyr på Astronomisk Ungdom har lånat ihop olika historiska rymdföremål med tillhörande frågor som placerats ut runt om i NK:s varuhus. Barn är välkomna att göra rymdquizet och varje vecka dras en vinnare som får en roligt pris.

Tomten finns på plats i varuhuset  fredagar, lördagar och söndagar mellan den 17 november och 6 december och därefter varje dag fram till den 23 december finns Tomten på plats i Ljusgården för att ta emot barnens önskelistor.

Foto: Tim Mossholder/ Unsplash

VÅRA UTGÅVOR