MAT & DRYCK22 Nov 2019

ÅRETS SILL

Den har sin givna plats på julbordet, varje år lanseras den i en ny smaksättning. Årets sill är smakar Earl Grey och citrus.

Sillen hör julbordet till och den är dessutom en av de animaliska proteinkällor som har lägst klimatpåverkan.

Den atlantiska sillen, Clupea harengus, är en art i familjen sillfiskar och är av de vanligaste fiskarterna på jorden. En sill kan bli 25 år gammal, väga runt 500 gram bli och så stor som 50 cm lång. Sillstim kan bli mycket stora, vissa kan innehålla mer än en miljard individer. Stimmen rör sig i öppna vatten, från ytan och ner till 250 meters djup.

Enligt en rapport från april 2019 av RISE, Research Institutes of Sweden, så är sillen en av de animaliska proteinkällorna som har lägst klimatavtryck. 0,6 CO2e/kg. För att sätta klimatavtrycket i kontext reflekterar nedan siffror antal kg CO2e/kg råvara.

ÅRETS SMAK FRÅN ABBA

Med inspiration från te-världen har Abba introducerat Earl Grey – Citrus & Honung. En tydlig smakgivare i Earl Grey-te är citrusfrukten bergamott vilken framträder tydligt i Årets Smak. Sillen får en intressant och varm smak som balanserats upp med toner av honung, citrus och peppar.

Årets Smak från Abba hittar du i välsorterade butiker. Rek pris 19,90 kr.

FRIDA RONGE INSPIRERAR MED SILL FRÅN ABBA

Havtorn och svartpeppar

– I den här inläggningen har jag använt lagen från Abba 5-minturessill med havtorn och gurkmeja. Jag älskar bäret havtorn som speglar Sverige väldigt tydligt. Gurkmeja är en relativt ny krydda för oss men som kommit starkt i och med hälsovågen. Den är här nedriven från roten, likt ingefära. Dessa smaker möts av svartpeppar och silverlök vilket skapar en fin helhet, säger Frida Ronge.

1 pkt Abba 5-minuterssill
Ättikslag från Abba 5-minuterssill alt din egen 1-2-3 lag
Ca 100 g havtorn
20 g riven gurkmeja
1 st stor gul morot
2 tsk svartpeppar
1 silverlök

Gör så här:
Skala och skär moroten i ca 0,5 cm bitar. Blanchera moroten i vatten ca 30 sekunder, låt svalna. Skär sillen i bitar och skär silverlöken i lökskidor, riv gurkmejan och lägg allt i en burk med svartpepparkorn och havtorn, fyll på men lagen från Abba 5-minuterssill, alternativ gör en ny klar 1-2-3 lag av 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten.

VÅRA UTGÅVOR