MAT & DRYCK12 Dec 2019

ÅRETS VIKTIGASTE JULKLAPP

Årets viktigaste julklapp är ett katastrofpaket som hjälper en person i nöd.

Under förra veckan närvarade vi vid årets viktigaste pressfrukost. I gallerian Mood Stockholm i butiken #InspoSTHLM vilket är en inspirerande livsstilsbutik i hållbarhetens anda. Med handplockad second hand från olika organisationer som blandas med privat vintage och diverse utställare samt nya unika märken som jobbar med hållbarhet och miljöfrågor. Verkar de även som en mötesplats för hållbarhet och kreativitet.

Här anordnades den viktiga frukosten tillsammans med Röda Korset. Där de presenterade årets viktigaste julklapp- ett katastrofpaket. Brekkie Stockholm var på plats för att servera en frukost gjord på råvarorna som katastrofpaketet innehåller.

Klimatkrisen är inte längre ett hot – den är redan här. Och hårdast slår den mot de redan utsatta. I årets julkampanj väljer Svenska Röda Korset att uppmärksamma de människor som drabbas av klimatrelaterade katastrofer. Under #klimatkrisensansikte berättar kampanjen historier från människor som drabbats av översvämningar, torka, cykloner och andra extremväder och uppmanar till att köpa julklappar som räddar liv. Årets julklapp är ett riktigt katastrofpaket.

 • Extremväder inträffar idag fyra gånger så ofta som på sjuttiotalet.
 • Över 90% av alla katastrofer är väderrelaterade.
 •  Över 100 miljoner människor behöver i år nödhjälp på grund av klimatrelaterade katastrofer, och antalet stiger snabbt.
 • Klimatkrisen har ett ansikte. Bakom larmrapporter, siffror och utsläppsmål kämpar människor just nu för att överleva.

Varje år drabbas 100 miljoner av klimatrelaterade katastrofer som torka, stormar och översvämningar. Katastrofer som slår människors liv i spillror och tvingar familjer att lämna sina hem.

I årets julkampanj uppmanar Svenska Röda Korset till att hjälpa klimatkrisens mest utsatta. Svenska Röda Korset väljer att lyfta Katastrofpaketet som årets julklapp. Katastrofpaket kostar 133 SEK , vilket räcker till mat och vatten för en person i en månad samt en värmande filt. Saker som räddar människors liv efter en katastrof.

Du som köper paketet från ett fint gåvobevis att ge bort i julklapp. – Med årets julkampanj vill vi visa att klimatkrisen är en mänsklig katastrof, och att miljoner människor kämpar för att överleva klimatrelaterade katastrofer som orkaner, översvämningar och torka varje dag, runt om i världen.

Genom att stötta deras arbete kan man vara med och hjälpa människor som drabbas, främst genom att köpa julklappar i deras gåvoshop eller handla i deras second hand-butiker.

– Att ge bort ett gåvobevis eller återbrukade saker och kläder som julklapp är dessutom en klimatsmart handling, säger Martin Ärnlöv, Generalsekreterare vid Svenska Röda Korset.

Röda Korset är på plats före, under och efter en katastrof världen över, och hjälper människor som drabbas med nödhjälp som till exempel mat, vatten, tak över huvudet, sjukvård och att få kontakt med saknade anhöriga. Vi arbetar också förebyggande och hjälper människor och samhällen att anpassa sig till ett mer extremt och oförutsägbart klimat för att minska effekten av framtida katastrofer, och efter en katastrof finns vi kvar och hjälper till att återuppbygga samhällen starkare.

I Svenska Röda Korsets gåvoshop finns flertalet julklappar som räddar liv.

 •  Katastrofpaket en person, 133 kr
 • Katastrofpaket familj, 667 kr
 • Rent vatten, 83 kr
 • Barnmorska, Somalia, 118 kr
 • Vinterfilt, 60 kr
 • Vinterkläder för barn, 350 kr
 • Nödmat för undernärda barn, 300 kr

Pengarna som samlas in i årets julkampanj går till Röda Korsets verksamhet för att hjälpa människor som drabbas av katastrofer. Röda Korset på plats över hela världen och hjälper de som drabbats. Röda Korsets gåvoshop hittar du här: https://www.rodakorset.se/stod-oss/gavoshop/

Se deras kampanjvideo här: https://www.youtube.com/watch?v=-XC3_6wVDWo

SENASTE ARTIKLAR

VÅRA UTGÅVOR