PORTRÄTT22 Jan 2019

DROPPAR AV STILLHET

Fulltecknade kalendrar, framgång, krävande dagar och vardagslogistik. Livet i city går ofta på högvarv och vi vill så mycket. Få klarar av att vara fullt närvarande i det höga tempot. Men det finns sätt att hålla balansen. Altromondo Yoga på Grevturegatan har blivit en andningshål för stadsdelens kostymmän, logistikmammor, chefer och yogafantaster. Vi har hälsat på hos grundaren Jennie Liljefors och tagit del av några av hemligheterna bakom den omtalade studion.

Av Paulina Bylén Foto Paulina Westerlind

NAMASTE

Namn Jennie Liljefors.
Studio Grev Turegatan 18.
Familj Den äkta mannen Per Liljefors och de tre gemensamma döttrarna.
Aktuell med Boken Gravidyoga: den helande kraften, Lava förlag, 2018.
Bakgrund Altromondo Yoga startades 2005 i Alesso i Italien. 2014 öppnade yogastudion på Grev Turegatan med samma namn. Jennie kom i kontakt med yogan då hon sökte metoder att bearbeta ett sexuellt övergrepp från unga år. Sakta men säkert upptäckte hon yogans helande kraft som tog henne tillbaka till ett lyckligt liv igen. Förra året kom den omtalade boken Healing Yoga: Den läkande kraften.

Att kliva in genom dörren till Altromondo Yoga är som att bokstavligen träda in i en annan värld. Kontrasten mellan stökiga Grev Turegatan lunchtid och yogastudion är påtaglig. Kontrasten fyller sin funktion som ett slags påminnelse om vilket tempo och stök vi mer eller mindre oftast befinner oss i. En påminnelse som ger insikt om vikten av att hitta tillbaka till lugnet och balansen i oss själva. Den kravlösa, enkla samtidigt estetiska upplevelsen och stämningen i studion är bara den mental avlastning i sig.

– Jag och många med mig uppskattar livet i City med allt vad det innebär av möjligheter, möten och spännande upplevelser. Men för att orka leva det livet och samtidigt må bra behöver man skapa utrymme för att komma nära sig själv. I mötet med sig själv skapas en annan rutin som gör att du fattar beslut som är grundande i dig själv. Det här utrymmet får vi tillgång till i yogan, förklarar Jennie Liljefors.

Altromondo Yoga startades av Jennie i Italien. Hon, mannen Per och de båda döttrarna bestämde sig för att kasta loss från Stockholmslivet och flytta till landet med de vackra färgerna, solen och den goda maten. Flytten till Italien var som att träda in i en annan värld, det är också vad altrmondo betyder. En annorlunda värld. Och det är just den här annorlunda världen som yoga ska vara enligt Jennie. Du ska träda in i något som inte påminner om din vardag, det är också här du upptäcker en ny värld inom dig själv. Det som är du själv, din kärna och ditt inre jag. Yogan bygger en bro mellan ditt yttre och ditt inre jag. Vilket i sin tur skapar balans och hälsa.

Mannen Per jobbade dels med Jennies studio, dels med att sin startup Fat Frank: italienska pizzabottnar och italienska råvaror. När tredje dottern föddes och Jennies pappas hälsa sviktade bestämde sig familjen för att flytta hem till Sverige. 2014 öppnades portarna till Altromondo Yoga på Grev Turegatan. Studion har blivit lite av en ”snackis” i stadsdelen och vissa klasser är fulltecknade med kölista, som Gravidyogan till exempel. För övrigt finns klasser i hatha- asthanga- kundlini- yin- och healingyoga med olika upplägg i form av drop in-klasser och kurser. Extra populärt förutom gravidyogan är killyogakurserna.

– Kostymmännen i kvarteret kommer hit, vi börjar andas och de får en omedelbar release. Vilket de älskar och uppskattar. Alla dessa män som måste vara så starka hela tiden. Här slipper de att vara i den rollen och får istället utrymmer för att sortera, rensa ut den höga nivån av stress som ett pressat arbetsliv innebär. Att för en stund få tillåtelse utrycka ”jag orkar inte längre”. Då finner man ny styrka att orka. Jag ser yogan som ett sätt att orka leva det liv vi gör. Här skapar vi en plattform för grundning och insikt. När man känner den grundningen, då orkar man, förklarar Jennie.

Healingyogan är Jennie unik med att utöva i Sverige. Det är en yogaform med terapeutisk inriktning mot stress, trötthet, depression, sorg, utbrändhet, klimakteriebesvär, trauma med mera. Hon har baserat formen på sin egen erfarenhet om läkning efter ett sexuellt trauma i unga år. Förra året kom hon ut med boken ”Healingyoga – Den läkande kraften” som förutom egna erfarenheter bygger på en evidensbaserad yogametod mot trauma utvecklad i USA vid Trauma Centre i Bookline, Massachusetts.

Jennies personliga insikt om yogans helande möjligheter har gett ytterligare en dimension till metoden. Yogan hjälpte Jennie bokstavligen att bli helad från traumat som ett sexuellt övergrepp innebär.

– Att hela ett trauma med hjälp av yoga är kraftfullt, det är en hjältemodig resa där man kan göra en stor del av arbetet på egen hand, men det kräver tålamod. Genom att göra yoga i en säker omgivning kan man försonas med sig själv. Jag lät yogan bli en ny vana, det blev stärkande för jaget. Under uppväxten är vi tvungna att anpassa oss till omgivningen. Ur detta föds stress och i vissa fall trauman beroende på erfarenheter. När det blir för mycket byts livsviljan ut mot överlevnadsvilja. Då stängs systemen i kroppen till viss del ned: matsmältning immunförsvar, cirkulation och andning. Då blir förstås livet ännu jobbigare. Sakta med säkert med yogans hjälp byter man ut överlevnad mot livsglädje. Genom åren har jag skalat av lager efter lager och därmed låta det inre skina ut. Jag tänker inte på hur folk ser på mig till exempel, beskriver Jennie.

Det här är troligtvis en av hemligheterna bakom den fina stämningen och den alldeles speciella känslan man får genom att delta i Jennies klasser. Hennes egna erfarenheter av yogans kraftfulla transformation skapar en säkerhet som spiller över till alla som ingår gruppen. På så vis kommer även vi i kontakt med vårt inre ljus.

Allt i studion är väl genomtänkt, allt från ljussättning, föremål, stil och stämning. Till exempel har den brittiska spa-etiketten Bamford blivit husmärke. Men vad är Jennies kriterier för vilka föremål som får komma över tröskeln till Altromondo Yoga?

– I fallet Bamford så valde vi varandra. Jag sökte en samarbetspartner som var lika genomtänkt och sinnlig som yogan är. Detta skulle genomsyra allt från doft, kvalitét och utseende. Ett märke som precis som jag öppnade dörrarna till en annan värld. Det var också viktigt att märket inte syntes överallt. Det skulle vara spirituellt lyxigt och speciellt. För mig är det viktigt att allt hänger ihop och ger en helhetsupplevelse, förklarar Jennie.

Ingår även stadsdelen i ditt helhetstänk?

– Ja, verkligen. Först och främst finns det ett lugn här som jag inte upplever i någon annan stadsdel. Sen går det ju inte att missa den vackra miljön med de fina parkerna och byggnaderna. Även att årstiderna är synliga här, genom växtligheten i parkerna, Djurgården och vatten i närheten.

Artikeln publicerades först i Älskade Östermalm nr 01 2019.

VÅRA UTGÅVOR