RESOR29 Jan 2019

KORSIKAS TRÄDGÅRD

En pärla i Medelhavet som har allt. Långa vita stränder, höga berg, idylliska byar och god mat. Konstigt nog är den franska ön Korsika ganska oupptäckt av oss svenskar, men nu lockar orterna
L’le Rousse och Calvi med sin charm.

Av Susanne Cederberg Foto Ference Horvath/Unsplash

Till ytan är Korsika nästan lika stort som Skåne, men det är främst till nordkusten vi söker oss för en semester i genuin miljö. Området här heter Balagne men har även fått en vackrare benämning: ”Korsikas trädgård”. Här växer det också frodigt i de små trädgårdarna, men även utmed åsnestigarna och på ängarna. I området ligger ett antal idylliska, högt belägna byar och som en fond syns de bakomliggande bergen med sina oftast snöbeklädda toppar. Detta färgstarka och kontrasterande landskap är helt enkelt svårt att se sig mätt på.

Calvi är den lite större orten, med sina cirka 7 000 fast boende och L´le Rousse, ”lillebrodern”, med hälften av invånarantalet. Trots att det under högsäsong är flerdubbelt med besökare här, känns det ändå behagligt ”icke turistigt”.

Här är man noga med att behålla det ursprungliga, som till exempel bebyggelsen. Därför syns inga höga hus och stora komplex till. Hotellkedjor och McDonalds-restauranger gör sig icke besvär. De som försökt starta sådana verksamheter har oftast gått illa för. Byggnader har till och med sprängts i luften. Detta är nu ett bra tag sedan och i dag är ön en lugn och stillsam plats att vara på. Dess historia är ändå allt annat än stillsam.

Ön stod under Karthagos inflytande, när de gamla grekerna tog över. Sedan kom bland annat romare, araber och lombarder före det att ön erövrades av Genua och därefter av Aragonien. Till och med England gjorde en kort tid anspråk på Korsika.

På torget i L´le Rousse står en staty av Pasquale Paoli, Korsikas landsfader som lyckades få ön självständig 1755-1769. Sedan har det blivit några försök till självständighet under årens lopp, senast 2003 gjordes en omröstning som visade att majoriteten av befolkningen ville fortsätta tillhöra Frankrike. Man värnar dock starkt om sin särart och sitt språk. Engelska är man inte så benägen att prata eller lära sig, men det går ändå bra att göra sig förstådd. Både på knackig franska och lite engelska. Att göra något som korsikanerna verkar älska, behöver ändå oftast inget språk – att spela boule.

Torget i L´le Rousse är som en enda stor boulebana. Så gott som alla tider på dygnet är här fullt med entusiastiska spelare. Under vårt besök möter vi ett helt gäng svenskar, med blå-gula tröjor på för säkerhetsskull!

För övrigt lever man livet här lite som man gjorde på Rivieran förr i tiden.

Strax ovanför den långa sandstranden ligger ett rosa slott. Det är numera ett hotell: ”Napoleon Bonaparte”. I början av 1800-talet uppfördes detta som ett sommarhus till en välbeställd familj, men sedan har det byggts ut med både flyglar och annex för att få fler gästrum. Utanför hotellområdet finns ett oräkneligt antal kaféer, barer och restauranger. Jämfört med det franska köket är maten på Korsika mindre sofistikerad och kan till och med upplevas lite stabbig.

I de mysiga kvarteren, i L´le Rousse stadskärna, finns trevliga små butiker och i en byggnad – likt ett grekiskt tempel – är det marknad mest varje dag där man säljer allt från delikatesser till hantverk.

Om man vill se och uppleva något annat, än denna mysiga lilla stad, tar man tåget till Calvi. Resan går utmed kusten och är bara den en fin upplevelse på en dryg timme. Medelhavet utanför fönstret, på ena sidan, och åt andra – olivlundar och byar som klättra på klippkanter. Drygt halvvägs åker vi förbi den pittoreska byn Lumio. Här sägs det vara flest soltimmar på hela ön och därmed har husen också de högsta priserna.

Väl framme i Calvi är det gamla Citadellet från 1400-talet väl värt ett besök. Här, i de trånga kvarteren på höjden, anses det väldigt fint att bo. Någon är granne med den exklusiva pianobaren Chez Tao, en annan med huset där Columbus sägs vara född. Souvenirer och statyer av honom finns på många ställen, men ännu fler av en annan person, som utan tvekan är född på Korsika – Napoleon.

Korsikanerna sägs ändå inte vara vidare stolta över att denne kejsare växte upp här en gång. De är fortfarande besvikna på att han gav sig av och ”bytte sida” och blev fransman.

L´LE ROUSSE

Det rosa slottet strax ovanför stranden i L´le Rousse är numera ett hotell.

Artikeln publicerades först i Älskade Östermalm nr 01 2019.

VÅRA UTGÅVOR