MAT & DRYCK21 Jan 2019

GUDSKELOV FÖR PIZZA

Hur gör du äkta italiensk pizza utan att vara i Italien?
Enkelt! Du köper in de bästa italienska råvarorna, flyger in italienska pizzabagare och sätter tre italienska kraftladies på restaurangchefsposterna. Meno male – nu äter vi pizza.

Av Nathalie Wänblad

En blev till två som blev till tre. Meno Male har under det senaste året etablerat sig som favoritpizzan nummer ett. Från den första restaurangen i Vasastan till den på Kungsholmen och det senast tillskottet på Östermalm. Den napolitanska pizzakulturen är kort sagt här för att stanna.

Vi ville göra napolitansk pizza och återskapa det vi upplevde när vi var i Neapel, säger Gustav Öhrnfeldt, en av de två grundarna bakom Meno Male och fortsätter. Meno male betyder gudskelov eller äntligen, vilket var precis den känslan vi ville åt.

Ambitionen var att ta den italienska matkulturen vidare och skapa den bästa (och mest äkta) pizzan i Stockholm. Lättare sagt än gjort, kan man tycka men en vision som å andra sidan gick i lås. Tricket? Ja, den kan med all säkerhet stavas Conny, Alberta och Donatella. De tre italienska kvinnor som i dag bossar över varsin Meno Male-restaurang och som aldrig skulle komma på tanken att smaka på en ragu som kokat mindre än fem timmar.

Deras mor- och farmödrar hade vänt sig i graven, men jag tycker inte det är någon större skillnad, börjar Gustav innan han blir totalt överröstad av italienska protester.

–  Det finns saker som vi aldrig skulle göra i Italien, kombinationer eller smaker som vi aldrig skulle blanda. Som fisk och parmesan, det passar inte ihop, utbrister Conny och fortsätter. Det händer att jag säger till gäster när de vill beställa att ”nej, förlåt, men det passar inte”.

Alberta och Donatella nickar instämmande och börjar, i mun på varandra, förklara det italienska mattänket.

Det ska vara Fior di latte och det ska vara San Marzano-tomater – inget annat. Ska det vara napolitansk pizza, ja, då ska det vara just det och inget annat. Och det är därför såväl råvaror som pizzabagare också flygs in från Italien. För att det ska vara äkta. Men går det verkligen? Kan det smaka som i Italien? Juryn vid bordet är enade, nickar allvarligt och säger, nästintill i kör.

– Jo, det här smakar som pizzorna i Napli. Gudskelov för det, säger vi och beställer genast en Margherita.

Artikeln publicerades först i Älskade Östermalm nr 01 2019.

VÅRA UTGÅVOR