RUNT HÖRNET03 Apr 2019

BÄST PÅ LATTE ART

Alex Ntatsos är barista vid Löfbergs Rosteri & Kaffebar i Stockholm. Tidigare i våras försvarade han Svenska Kaffemästerskapen i Allingsås. VM avgörs i Berlin i juni där Alex kommer att representera Sverige. Älskade Östermalm har träffat mannen med koll på latteskummet.

Av Sara Ericsson

Hej Alex! Berätta för oss, hur började din resa?

– Den började då jag bestämde mig för att ställa upp i en tävling för första gången. Det var 2018 och jag tävlade SM i Jönköping. Att tävla är en total motsats till min vanliga jobbrutin. Jag behövde praktisera rent tekniska delar, prestera på scenen och såklart designa den bästa latte arten.

Varför vann just du? Vilken/vilka är dina styrkor?

– Inget seglar av sig självt. Jag har haft turen att träffa rätt människor. Min tränare Nikos Mpelis som själv har internationell erfarenhet har hjälp mig mycket. Han lade grunden jag behövde inför tävlingarna. Jag har praktiserat mycket och under en lång tid. Mina kollegor på Löfbergs har stöttat mig hela vägen och hjälpt till med förberedelserna. Vänner och flickvännen har också varit ett stort stöd.

Koncentration på hög nivå.

Vad är det som motiverat dig?

– Efter att ha jobbat i kaffebranschen sedan år 2007 kände jag för nya rutiner. Såg hur mina kollegor blev bättre och bättre, så jag blev inspirerad och tog efter dem. En konkurrens som inspirerat mig och gjort mig mer professionell i branschen.

I juni ska du tävla i VM i Berlin, hur förbereder du dig?

– Jag behåller samma tänk och förberedelser som innan förra tävlingen. Efter mina arbetspass stannar jag kvar i vårt träningsrum i tre till fyra timmar varje dag. Där utvecklar jag nya tekniker för att förhoppningsvis ligga steget före mina konkurrenter i VM.

Vilket är det svåraste momentet i Art-tävlingen?

– Att utföra alla moment på scenen. Det är stressande att stå framför domare och publiken. Tävlingen tar mycket energi och jag vill såklart göra så bra ifrån mig som möjligt.

Vad gör du när du inte tävlar?

– Då arbetar jag som en barista och med kafferost på Löfbergs. Jag letade efter en plats där jag kunde lära mig mer om kaffe, med en rättvis arbetsmiljö att uppskatta samt skapa mig en karriär. Den här arbetsplatsen har jag alltid letat efter. Jag känner ett förtroende och känner mig stolt vilket är det viktigaste.

Nöjd vinnare efter att ha kammat hem guldtiteln.
Tre härliga motiv i Latte art.

Vilka är de växande kaffetrenderna?

– Vackert kaffe till den yngre publiken. Fermenterat kallbryggt samt krämiga kalla latte med andra varianter än vanlig mjölk. Kunskapen om kaffet blir bara större och större. Många har koll på vad de letar efter och söker mer bearbetade produkter med hög kvalitet. Med ett hållbarhetstänk i allt från kaffet till utrustningen.

Hur känns det att vara bäst i Sverige?

– Jag tänker aldrig på det sättet. Jag är glad att all tid som jag lagt på träning senaste åren har resulterat i detta. Att det givit mig möjligheten att representera Sverige och mina kollegor i den stora världstävlingen.

VÅRA UTGÅVOR