RUNT HÖRNET27 Feb 2019

CHAMPAGNESEMLA

Förra året var det Nachosemlan, dessförinnan Semmelwrap och i år poppar Champagnesemlan.

Av Sara Ericsson Foto Andy Liffner & Deleece Cook

Fettisdagen även kallad semlans dag samt fastlagstisdagen är en av våra mest firade temadagar i Sverige. Denna goda skapelse gjorde intåg i de svenska köken redan på 1200-talet och har titulerats med flertalet namn. Fettisdagsbulle, fastlagsbulle eller hetvägg som den fortfarande kallas då den förtärs tillsammans med varm mjölk. Traditionsenligt inleder dagen fastan och därmed nedräkningen till påsk.

Med bara sex dagar kvar till fettisdagen som i år infaller 5 mars presenteras en semla med smak av lyx. Grand Hôtel har tillsammans med deras nya huschampagne Ruiart tagit fram Champagnesemlan.

Semlan har tagits fram av Grand Hôtels egna konditor i samarbete med champagnehuset Ruinart och deras ”R” Brut som sedan årsskiftet är hotellets nya huschampagne.

– Vi är oerhört stolta över vårt samarbete med Grand Hôtel som harmoniserar väl med Ruinarts tidlösa premiumprofil. Som ett snart 300-årigt champagnehus är det extra spännande att tillsammans med ett snart 150-årigt hotell presentera vår egna version av ett bakverk med ännu äldre anor, säger Jennifer Bonde, Brand Manager på Moët Hennessy.

Den populära champagnen har länge varit en favorit i Grand Hôtels utbud och uppskattas för sin balans, fyllighet och smakfulla aromer av päron, hasselnöt och mandel.

– Mandel fullkomligen älskar champagne och vice versa. Densiteten av mandeln gifter sig utmärkt med de skummande bubblorna. I vår semla har Ruinarts distinktiva aromer varsamt blandats in i mandelmassan och tillsammans med en lättvispad grädde och guldkantad presentation lyfter vi detta uråldriga bakverk till en ny nivå, säger Karl Persson, källarmästare på Grand Hôtel.

Källarmästare Karl Persson vill lyfta det uråldriga bakverket.
Huschampagnen Ruiart har smaksatt semlan.

Sugen på att smaka lyxsemlan?
Champagnesemlan kommer att serveras i Cadierbaren på Grand Hôtel från och med måndag den 4 mars till och med den söndag 10 mars och kommer att kosta 55 kr.

VÅRA UTGÅVOR