MAT & DRYCK07 Jun 2019

DUKNINGENS ABC

Som gäst är det en fröjd att få komma till ett dukat bord. Låt din roll som värd/värdinna bli lika trevlig och sätt din touch på det hela. Oavsett hur du väljer att gå tillväga är där vissa detaljer att förhålla sig till. Vi ger din vett och etikett kring kring dukningen.

Av Sara Ericsson

Duk i tvättad linnekvalitet, finns i tre olika storlekar. Ellos Home, 499 kr.

Duk
Historiskt sätt var den till för att täcka en minde smickrande bordskiva. Som då oftast var gjord av sten, vilket duken fyllde en funktion att bli ljuddämpande. I dag ses den som en festhöjdare vid det traditionellt dukade bordet. Duken behöver dock inte vara vit, se bara vid Nobelfesten då honnörsbordet är dukat med en ljust silverfärgad linneduk.

Silviadukning från Fyrklövern.

Kuvert
Ordet kommer från franskans couvrir, couvert som betyder täcka över. Under medeltiden dukades bordet med en duk som hängde långt ned efter långsidan där gästerna skulle ta plats. Dukningen ställdes ofta i ordning i god tid innan gästerna anlände. Det generösa stycket duk veks då upp och användes för att täcka dukningen. Därav ordet kuvert som består av tallrik, glas, bestick och servett. Där varje gäst ska tilldelas minst sextio centimeter längs med bordskanten.

Serveringsförslag, Rua Nova från Cervera.

Tallrik
Är underlag för den mat som bjuds och utgör därför en viktig och central roll i dukningen. Om du vill piffa till dukningen, satsa på en undertallrik en så kallad kuverttallrik som bara fyller en dekorativ funktion. Den är även bra då gästen aldrig ska sitta med tom yta framför sig. Låt kuverttallriken stå kvar tills dess att efterrättstallriken ställs fram. I samma veva som efterrättstallriken dukas fram ska alla som inte hör desserten till dukas bort från bordet, som salt- och pepparkar. Vinglaset kan låtas stå kvar då gästerna eventuellt föredrar att fortsätta serveras någon av de tidigare sorterna framför dessertvinet. Vid efterrätten ska porslinet, enligt gammal sed inneha ett annat mönster än det som för- och varmrätterna serverats på.

Glasinspiration från Orrefors.

Glas
De ställs i den ordning de ska användas från höger till vänster. Vattenglaset bör alltid stå längst till höger då det är okej att dricka av det innan välkomstskålen. Om det är många glas kan det placeras ett steg bakom det första vinglaset till höger. Ordningen efter vattenglaset ser ut som följande: vinglas till första rättens vin, följt av (om det blir en andra rätt) ett annat vinglas, därefter starkvinsglas alternativt/eller champagne eller dessertvinsglas. Det är viktig att glasen står i ordning så att gästerna vet vilket glas som är näst på tur. Om du ska bjuda på öl eller snaps så ställs dessa glas direkt efter vattenglaset. Dessa dukas sedan bort innan vinet serveras eller allra senast innan det är dags för dessert.

Bestickserien Olga har romantiska och böljande linjer som omsluts av ett aktantusblad i skaftet. Från Gense.

Bestick
Placeras utifrån och in i den ordning som de ska användas. Kniv placeras till höger om tallriken med de vassa eggen inåt. Gaffeln placeras till vänster om tallriken. Efterrättsbesticken placeras vågrätt ovanför tallriken med skeden överst och dess skaft till höger. Gaffels läggs bredvid med skaftet vänt åt vänster.

Färgglad servett från Svenskt Tenn.

Servett
Ska placeras mitt på tallriken eller till vänster. Historiskt sätt användes dukkant som servett där gästerna torkade av matkladd genom att lyfta duken. Lyckligtvis har servetten ersatt den traditionen. Det första man som gäst gör är att placera servetten i knät då denna aldrig ska ligga kvar på bordet efter att gästen satt sig. Servetten får åter placeras på bordet när måltiden är över.

VÅRA UTGÅVOR