DESIGN05 Jun 2019

FEMTIO NYANSER AV ORANGE

Enligt gammal tradition bör du aldrig fråga en kvinna om hennes ålder. Eller om hur många Hermès-sjalar hon har i sina ägor. Kanske är det också en av anledningarna till att de färgstarka sidensjalarna har kommit att bli till attraktiva samlarobjekt. I maj auktionerar Bukowskis ut en unik samling sjalar från det anrika och parisiska modehuset som väcker ha-begär för långt mer än bara sina Birkins.

Av Nathalie Wänblad Foto Bukowskis

Hermès grundades i början av 1800-talet, närmare bestämt år 1837, av Thierry Hermès. Till en början ägnade det parisiska företaget sig främst åt att tillverka sadlar och andra ridbetingade attiraljer. I dag är det ett av världens mest högaktade modehus, förknippade med sin känsla för gediget hantverk och förfinad elegans, men också med sina orangefärgade boxar och väskor. Birkin och Kelly är förmodligen två av de mest ikonsika väskmodellerna genom tiderna. Döpta efter Jane Birkin och Grace Kelly.

  • Hermès första sidensjal skapades år 1937 av Hugo Grykar och fick namnet Jeu des omnibus et dames blanches. Det är även Hugo Grykar som står bakom Hermès mest sålda sjal, Rides de gala.
  • Den klassiska Hermès sjalen är 90 x 90 cm och väger 65 gram.
  • Varje modell kommer i olika färgkombinationer utvalda från över 75 000 olika kulörer.
  • Färgerna appliceras en i taget med den mörkaste färgen först för att avsluta med den allra ljusaste i en noga och sedan länge finslipad procedur.
  • I snitt innehåller varje sjal 27 olika färger. Den första sjalen som Hermès tillverkade hade 13 färger medan deras mest sofistikerade innehåller 46 stycken.
  • Det tar i regel tio månader för ett mönster att skapas och godkännas. Den efterföljande färgtestning tar sedan ytterligare cirka tre månader.
  • Hela processen från design till koncept, signering och tryck, till de avslutande handsydda och unika detaljerna, tar cirka 18 månader. En process som 20 designers är involverade i.
  • Historien är inte bara fylld av fälttåg, stridande soldater och häpnadsväckande upptäckter, den är även fylld av olika sätt att bära en sjal på. Grace Kelly var till exempel innovativ nog att använda sin som en mitella efter att hon hade brutit armen.

Fyra frågor till Bukowskis modeexpert Malin Sveholm.

Hej Malin, vad är det som särskiljer Hermès sjalar från andra?

– Hermès behandlar sina scarfs på ett oerhört seriöst sätt. De tar fram nya motiv varje år, bildar en bakgrund med teman och nya konstnärer. De importerar silke som de själva väver och behandlar. De skiljer sig med andra ord inte enbart stilmässigt och kvalitetsmässigt utan även rent tekniskt från andra modehus. De har ett intresse av sina scarfs som gör att de får stå för sig själva snarare än att de ska passa in i en specifik säsongs kollektion.

Kan du berätta lite om samlingen ni har inne just nu?

– Det är en passionerad samlare som fått samlandet i arv från sin mamma, vilket är väldigt roligt. Det är drygt 50 olika scarfs, vilket är vår enskilt största samling från ett och samma modehus hitintills. Det är inte samlarens hela samling, bör vi kanske tillägga. Det är en hel del från 1950-, 1960- och 1970-talet,så det finns flera rare pieces och unika editioner men även en del nyare modeller. En scarf som är lite extra kul att nämna är Ingrid som är en hommage till Ingrid Bergman och motivmässigt innehåller den referenser till typiskt svenska allmoge seldon. Denna är en orginaledition från 1969.

Finns det några fler av dem som sticker ut lite extra?

– En annan av scarf som tillhör ovanligheterna är Retour a la Terre av Oliver Dumas, ursprungligen designad 1942. Vårt exemplar är en re-issue från 1998 i storlek 45×45 cm. Oliver Dumas var barnbarn till Jacqueline Hermès och tillhörde alltså familjen Hermès själv. Familjen har endast deignat ett ytterst fåtal scarfs själva

Har du någon favorit motiv?

– Det finns väldigt, väldigt många. Hermès har en motivvärld och en färgrikedom som är helt fantastisk. De skapar ett eget universum. Många gillar den motivvärld som lyfter upp ursprunget av hästar och stall, men personligen är jag mer förtjust i deras exotiska motiv. De som har hämtat inspiration från Orienten, Afrika och Sydamerika.

Tre frågor till samlaren Molka B.

Hej Molka, hur kommer det sig att du började samla?

– Det har alltid funnits i familjen. Min mamma påbörjade den här samlingen för 35 år sedan. Själv började jag samla efter att jag fick min första scarf på min 18-årsdag av min pappa.

Vad gör Hermès sjalar unika, skulle du säga?

– Utöver själva hantverket, som är fantastiskt i sig med design och färg, är det historien, kulturen och temat bakom varje scarf som gör dem speciella. Hermès använder olika konstnärer varje år, vilket är en briljant idé. I samlingen finns till exempel 17 olika konstnärer representerade där vissa till och med är släkt med varandra, som LeDoux och V. Rybaltchneko. Det är otroligt fint.

 

Hur kommer det sig att du nu vill sälja en del av din samling?

– Jag tror att det är något som varje samlare ställs inför, att plötsligt ha så många scarfs att du har dubbeluppsättning och att du har samma scarf men i olika färger. Att sälja dem är ett sätt att berika och skapa en varierad samling. Jag vill även dela med mig av historien bakom scarfsen till en bredare publik än bara inbitna samlare.

VÅRA UTGÅVOR