PORTRÄTT25 Oct 2019

HAPPY LIFE

Hennes positiva attityd och livsinställning smittar av sig. I och med genombrottet 2017 med den spontana förlossningsvideon blev inget sig likt för Margaux Dietz. I snabb takt fick hon ta emot Stora influencerpriset och Årets influencer. I Let´s Dance kom hon fyra och på Youtube intervjuade Margaux partiledarna i uppmärksammade Partitempen. Nu kommer hon med boken Your Best Life där hon delar med sig av sina nio livsmotton för lycka.

Av Paulina Bylén Foto Rasmus Lindahl

ALLTID GLAD

NAMN MARGAUX DIETZ
YRKE INFLUENCER OCH FÖRFATTARE
KONTOR STUREGATAN
FAMILJ MANNEN JACOB LIBERMANN, SONEN ARNOLD, MAMMA EVELINE DIETZ STOREBROR THEO DIETZ
AKTUELL MED NYA OCH FÖRSTA BOKEN

I Humlegården och på Sturegatan rör hon sig dagligen. Det är nämligen här som en av våra mest lysande influencerstjärnor har sitt kontor. Margauz Dietz slog igenom med raketer och fyrverkerier 2017 då hon lade upp videon som skildrar den egna förlossningen. Från att vattnet gick på 7-Eleven till att bebisen Arnold lades i famnen på föräldrarna Margaux och Jacob på Danderyds sjukhus. Den videon blev ett av 2017 mest visade youtube-klipp med sina snart tre miljoner visningar.

– När jag la ut filmen på på sociala medier var det något nytt. Sedan våga andra influensers göra samma sak. Från de som sett videon har jag fått höra att det hjälpt dem med deras rädsla för att föda barn och jag har fått mycket komplimanger för att jag visade min förlossning på ett öppet och lättsamt sätt, trots att det är en av de värsta smärtor jag varit med om.

Förlossningar har filmats och visats hyfsat frekvent sedan 1970-talet. Margaux är med andra ord inte den första som visar sin förlossning på film. Vad var det som gjorde att just den här fick sådant genomslag? Tur och tajming förstås, men inte bara. Margauxs personlighet är som en magnet och väldigt smittande. Smittande positiv. Man kan helt enkelt inte sluta titta på henne, eller följa henne. Margaux Dietz positiva utstrålning gav inte bara hopp till massor med kvinnor som var oroliga för att föda barn utan förmedlande även ett stort mått av livsglädje. Efter ett Margaux-klipp känns livet helt enkelt mycket enklare, roligare och mer inspirerande. Men vad tror hon själv är anledningen till framgången?

– Jag hittade  min stil och väg genom förlossningsvideon. Det sa helt enkelt pang. Där hittade jag min nisch genast. Jag försöker alltid vara så öppen och ärlig som möjligt och jag tror det får andra att känna igen sig. Jag gillar inte själva att se på perfekta liv,  jag försöker istället att visa mig själv så som det är, både i upp- oh nedgångar. Nyckeln är nog att våga vara ärlig med allt som händer i mitt liv och inte bara med det som framstår som “perfekt”.

Den vanligaste frågan Margaux får är ”Hur kan du jämt vara så glad?”. Vilket är något som även vi är nyfikna på.

– För det mesta är jag väldigt glad. Jag behöver samtidigt få ut mina känslor och jag är bra på att återhämta mig. Tror vi i Sverige är lite dåliga på att inte vara positiva och jag tror även vi behöver bli bättre på att peppa varandra och se det glada i vardagen. Just det vill jag fokusera på, förklarar Margaux Dietz.

Att fokusera på det glada i vardagen är också temat för hennes första bok Your Best Life som precis kommit ut. Då debatten kring psykisk ohälsa ofta känns mörk och hopplös vill Margaux istället bidra till samtalet på ett okomplicerat, optimistiskt och peppande sätt. I boken delar hon med sig av

sina nio livsmotton för lycka.

– I boken förklarar jag min syn på livet och hur jag tacklar situationerna jag möter, i stort och i smått. Jag vill dela med mig av hur olika erfarenheter och händelser i livet har påverkat mig och sedan hjälpt mig vidare. Till exempel i ett av kapitlen som heter ”En kris är en möjlighet”, här försöker jag förklara hur en kris visade sig vara en viktig punkt i livet som gav insikt för framtiden.

Nio motton som är Margauxs livsnycklar för att se möjligheter istället för problem. Boken är byggd på många av hennes livshändelser som i sin tur är till för att hjälpa och ge svar på andras problem.

– Genom att referera till händelser och öden i mitt liv ger jag läsaren en helhetssyn till dels vem jag är, dels hur jag ser på saker. Boken har fått mig att utvecklas som människa och det har varit så fint att försöka gå igenom hela mitt liv medan boken skrevs, precis som terapi, förklarar Margaux.

De nio mottona är: En kris är en möjlighet, Godkänn dig själv, Döm inte andra människor, Visa dig sårbar, Ta hand om dina relationer, Våga släppa taget, Vissa saker går inte att kontrollera, Skaffa dig perspektiv och Lyssna på magkänslan.

– Genom att inte ge upp, fortsätta tänka positivt och se det ljusa i det jobbiga har jag erövrat mig själv. Viktigt är att ständigt tänka framåt och förstå att jobbiga tider kommer och går och att det ofta löser sig, men man måste upptäcka hela förloppet för att få svar. Viktigt är också att prata med vänner och familj om hur man känner och vad man upplever.

I april i år gifte sig Margaux och Jacob Liebermann på Hesselby slott. Vigselförrättare var Ebba Busch Thor, i efterhand en uppmärksammad händelse då Ebba Busch Thor inte har behörighet att viga par. Något som givetvis Margaux och Jacob kände till. För dem var det viktigt att ceremonin i sin helhet var enligt deras önskemål och där ingick deras ultimata vigselförrättare. Att bli gift på pappret, det går att ordna i efterhand till exempel i Rådhuset, förklarar Margaux.

Ebba Busch Thor lärde Margaux känna närmare när hon gjorde Youtube-serie Partitempen där hon intervjuade alla partiledarna.

– Partitempen var det roligaste jag gjort och jag är fortfarande chockad över att alla faktiskt kom till min studio. Jag körde på grupptryckstekniken, haha! Om Ebba säger ja, brukar Annie hänga på. Säger Annie ja, brukar Jonas säga ja och då hakar resten på…Perfekt. Inspelningen gick så himla fort och sedan när allt lades ut var det lite läskigt, men jag är så, så glad över resultatet. Och, det är väl ingen hemlighet att jag och Ebba hänger,  men det har varit så kul att lära känna alla partiledarna.

Östermalm har en alldeles speciell plats i Margaux hjärta, här bodde hon i flera år och här har hon sitt kontor, med utsikt över Humlegården.

– Det är härligt att ha Humlegården precis utanför dörren, och alla underbara människor jag möter. Vi skall byta kontor till några nummer upp på gatan, men känns så skönt att fortsätta vara kvar på här. Jag uppskattar även att mitt bolag delar kontor med Daniel Redgerts byrå (omtalat pr-geni, reds anmärkning). Det gör det livligt och härligt på kontoret. Vi är så många unga, drivna människor här på kontoret som både älskar att umgås och att kämpa för ett bra resultat i jobbet. Det uppskattar jag.

VÅRA UTGÅVOR