RUNT HÖRNET05 Mar 2019

INSIDAN SOM RÄKNAS

På Artillerigatan i hjärtat av Östermalm huserar Zenitha Strömblad och Jessica Lahall. Två beslutsamma kvinnor, tillika kusiner, vars tankar och idéer korsades i exakt rätt tidpunkt.

Av Sara Ericsson Foto Mats Oskarsson & Robin Berglund

År 2013 inne på Selfridges i London är Jessica Lakhall på skojakt. De som faller henne i smaken prövar hon, men väl på foten är de trånga och obekväma. Jessica frågar butiksbiträdet hur de kan vara så okomfortabla och får ett snabbt svar – att skon i fråga är en så kallad ”sittsko”. Svaret förvånar och känns omodernt, att det ens existerar i en tid där kvinnor gör allt annat än sitter ned och istället befinner sig ständigt på språng mitt uppe i karriären. Det blev inget skoköp för Jessica, däremot såddes ett idéfrö som snart skulle börja gro och växa fram till sittskons motsats.

Zenitha Strömblad och Jessica Lahall ställer krav på skoindustrin och har tillsammans tagit fram skorna de alltid själva sökt.

Hemma i Sverige kantades Zenitha Strömblads vardag av ömmande fötter och tveksam fothälsa. De annars fashionabla kläd- och skovalen fick kompromissas för att upprätthålla ergonomin och dämpa smärtan.

– Iläggssulorna som jag blev tilldelad för att minska smärtan fungerade visserligen bra, men varför var de tvungna att placeras i smidiga men långt ifrån alltid fina skor? frågar sig Zenitha och sträcker ut armarna i en uppgiven gest. Efter ett telefonsamtal med kusinen Jessica utbyttes tankarna och deras gemensamma upplevelser blev grunden för processen som sattes igång, med ett mål att förändra den annars så oföränderliga skobranschen. Med stark beslutsamhet var processen från ax till limpa relativt kort och idéerna var satta i rullning. Med ett gemensamt beslut att kvinnor inte ska behöva kompromissa.

– Materialframtagandet tog fart och var en långdragen process som tog tid, förklarar Jessica.

Synonymt med skor av hög kvalitet är Italien som därför blev det självklara landet för produktion. Men när två skandinaviska kvinnor satte ned foten i skobranschen för att utmana den traditionella tillverkningen fick de mycket motstånd, och att hitta ett ömsesidigt samarbete var svårt på den mansdominerade marknaden.

– Männen dominerar och tillverkar glada i hågen skor som är urläckra men som inte går att gå i. När vi pitchade våra tankar och idéer var det många män som ifrågasatte oss, säger de tillsammans och ser något bekymrade ut. Med allt från klackstift, läster, klackar, lädersulor, dragkedjor, hängare och knappar är det många beståndsdelar och leverantörer som ska synkas i tillverkning. Till slut fann de en fabrik som förstod skons existens utanför trånga provmodeller samt vikten av en bredare modell och storleksspann. En sko innehåller teknik och så mycket som 35 delar. Efter att ha funnit det rätta lädret av finaste kvalitet, importerat från köttindustrin och garvat i Italien, kom nästa utmaning. De ville integrera hela komforttänket och få med det unika materialet från iläggssulan i skon.

– Materialet som fanns i mina iläggssulor ville vi väva in i alla skor, berättar Zenitha.

Samma material används i rymdkapslar för att minska vibrationer och ”saknar minne”.

– Varje gång du utsatt materialet för tryck i form av ett steg så återgår det till sitt ursprung. Det tunna men ack så innehållsrika materialet vävdes in i skon och blev en del av den utan att designen påverkades eller att skon blev klumpig. Produktionen tog fart och alla led hade ett bra hållbarhetsarbete och tillät insyn, två viktiga krav från Jessicas och Zenithas sida.

– För oss är det viktigt att veta att alla leverantörer och inblandade arbetar under bra och korrekta arbetsförhållanden. Den unika kombinationen av innehåll och material stavas i dag af Klingberg. Med en välarbetad insida såväl som utsida och ett brett storleksspann från 35-42 passar de alla kvinnor. Skopassionen blev till en mission där den svenska skodrömmen gick i uppfyllelse. I dag ses skorna på framstående kvinnor som advokater, artister och kronprinsessan Victoria.

– Hon är en hårt arbetande kvinna som ska orka gå i skorna under en lång arbetsdag. Det är en ära att hon väljer att bära våra skor och det är ett kvitto på att de verkligen fungerar.

Zenitha och Jessica blir lika glada när de ser att tjejen på bussen valt deras design. För ömma tår och trampdynor är ett växande hälsoproblem som bör tas mer på allvar, vilket de menar att man gör genom att välja deras skor. Tillsammans förklarar de:

– Fötterna bär oss varje dag vart vi än ska och vi tar dem lätt för givet, genom att tvinga ner dem i obekväma skor där de plågas dagligen.

Deras engagemang och kontakt med slutkunden tillgodogör de behov och luckor som finns inom branschen. Med service, närvaro och hållbarhet där konsumenten sliter ut skon innan materialet utan att ha behövt kompromissa med sin stil. För af Klingberg förde det onda klyschigt nog något väldigt gott med sig.

VÅRA UTGÅVOR