RUNT HÖRNET22 Feb 2019

LIVET ÄR EN MELLOFEST

Det är hans liv, det är hans drivkraft, det är hans passion. Vi har träffat Östermalms schlagerfestivalfantast Johan Svensson och taktiksnackat mello och framförallt årets höjdpunkt – Eurovision Song Contest.

Av Paulina Bylén Foto Sora Sagano

– Konkurrensen är hård, men Benjamins låt Dance You Off bör kunna placera sig topp tio i finalen. Benjamin är en otroligt ödmjuk kille med hjärtat på rätt ställe. Europa kommer att älska hans charm och avundas hans moves, sade Johan Svensson innan fjolårets upplaga av Eurovision Song Contest. Och så rätt han hade, för vem kammade hem storvinsten om inte Benjamin.

Östermalmaren Johan Svenssons stora passion och hobby Schlagerfestivalen fyller större delen av hans liv. Dels ägnar han i princip all ledig tid åt schlager- relaterat, dels har fler och fler uppdrag som är kopplade till schlager letat sig in i hans jobbkalender. Det är allt från konferencieruppdrag och journalistiska texter till Mellokopplade reklamkontrakt. Melodifestival-livet är med andra ord högprioriterat. Därför klär han upp sig i festliga outfits till vardags och lyssnar konstant på musiken. Detta pågår året runt.

–  Mitt motto är att leva livet som en fest. Allt började då Johans farmor introducerade honom för Melodifestivalen som nioåring, året då Charlotte Nilsson (numera Perrelli) vann Eurovision Song Contest med Take Me To Your Heaven.

–  Jag blev helt såld, förklarar Johan med ett skratt.

usen och en natt var starten på allt - ”Mitt nioåriga jag i lyckligt möte med min stora idol Charlotte Perrelli. Sedan dess har jag varit Mellofrälst för livet.” - Foto Privat
Tusen och en natt var starten på allt. ”Mitt nioåriga jag i lyckligt möte med min stora idol Charlotte Perrelli. Sedan dess har jag varit Mellofrälst för livet.” Foto Privat.

Det är som att lyfta på locket till en frestande tårtask, den ena roliga anekdoten avlöser den andra. Han beskriver till exempel hur Melodifestivalen numera är en del av de flesta svenskars vardag. Många vill inte erkänna men undersökningarna talar sitt tydliga språk. Melodifestivalen kommer till exempel på andraplats över program som har flest tittare under året (Kalle Anka och hans vänner på julafton ligger etta). Johan gör mig uppmärksam på att finalen i Mellon är större än någon av årets sportsändningar, det tror man ju inte. – Många vågar inte erkänna att de tittar på Melodifestivalen, främst killar. Det är troligtvis för att Mellon kopplas samman med paljetter, fest och gaykultur. Johan däremot har, som han uttrycker det, ”gått bananas” och grottat ned sig, läst på och sett alla festivaler som sänts de senaste tio åren. Festivalen är nu väl integrerad på fler än ett vis i Johans liv.

–  Min garderob består till 90 procent av paljetter och festkläder. Livet är för kort att klä sig tråkigt. Feststämningen som Melodifestivalen frambringar försöker jag återskapa varje dag. Sedan älskar jag förstås musiken.

Krista Siegfrids är förebilden ”Hon är full av energi, humor och ödmjukhet. Jag kan inte komma på någon annan artist som är lika jordnära.” Foto Stefan Eriksson.

Vilka var dina favoriter i fjolårets Eurovision Song Contest?

– Jag hade flera favoriter, där- ibland Australien, Finland och inte minst Israel som skickar den färgstarka artisten Netta. Medan #MeToo-rörelsen hjälper kvinnor att hitta sin röst, använder Netta sin i en in-your-face-text: ”Wonder woman don’t you ever forget, you’re divine and he’s about to regret… I’m not your toy, you stupid boy.” Efter Portugals sköra ballad är det inte omöjligt att orientaliska och catchiga Toy vinner.

Hur laddar du personligen för Eurovision?

– Jag pumpar ESC-bidragen för fullt i mina hörlurar, läser på om artisterna och tittar på liveframträdanden från respektive lands uttagning. På så vis kan jag bilda mig en uppfattning om slutresultatet. Det händer att favoriter faller på grund av att de inte kan sjunga live eller för att de helt saknar utstrålning. Ta Belgiens tokhajpade bidrag City Lights för två år sedan. Sångerskan Blanche såg skräckslagen ut och var så obekväm på scenen att det kostade henne segern. Det räcker inte att bara ha en bra låt, man måste kunna leverera den också.

Vad ligger högst på önskelistan i ditt personliga Melodifestivalsliv?

– Drömmen är att ta över efter Christer Björkman, men han har redan utannonserat sin efterträdare. Jag hoppas få sitta med i urvalsjuryn eller på annat sätt vara delaktig i produktionen.

2012 års vinnare Loreen med låten Euphoria. "När jag hörde låten för första gången i Melodifestivalen 2012 visste jag att hon skulle ta hem hela tjottaballongen.” Foto Mattz Birath.

VÅRA UTGÅVOR