PORTRÄTT09 Jun 2019

MÖNSTERMAGI

Hennes skapelser ses i många olika sammanhang. Ena dagen vid Nobelbanketten och nästa på sandstranden i Miami. Vi har träffat den okrönte klänningsdrottningen tillika modemärket By Malinas grundare Malin Andrén. För att prata om inspirerande Östermalmsbor, organiserat kaos, oanade kvällsrutiner och oviljan att själv bära klänning.

Av Sara Ericsson Omslagsfoto Marilia Bognandi/Bognandi Photography, Foto Mathias Nordgren/Studio Bon & Leonard Gren

I SÖMMARNA

NAMN MALIN EK ANDRÉN
ÅLDER 36
BOR CENTRALA ÖSTERMALM
FAMILJ MANNEN RICARD & TVÅ SÖNER, FRED & TOTTI
YRKE GRUNDARE OCH DESIGNER, BY MALINA
FAVORITPLAGG EN PRINTAD SIDENSKJORTA

Malin Andrén, grundare av By Malina.

– Välkommen till en värld fylld av mönster.
Det skulle kunna vara standardrepliken när man sätter ned foten inne i By Malinas showroom tillika kontoret. I den palatsliknande våningen ovanför legendariska nattklubben Spy bar skiner vårsolen in. Magnifika väggmålningar, kakelugnar i varje vrå och gulddetaljer som skiftar i solstrålarna. I en härlig symbios med silkesklänningar, mönster och sommarens accessoarer. Minst lika sprudlande är Malin som slår sig ned vid bordet och häller upp kaffe till oss.

Att hennes företagande och design skulle landa just i Stockholm var inte självklart från början. En flytt till New York ledde till Italien som öppnade vägar för hårt arbetande och som hon själv beskriver det ”hundår” i Kina för att sedan landa tillbaka på Beckmans i Stockholm. Man kan inte annat än undra hur hon hunnit med allt.
– När jag bodde i Kina jobbade jag hela tiden, utan att överdriva. Det var en hård skola men som kommit att bli en viktig grund för det egna skapandet.
Malin omgav sig av situationer som sedan kom att bli hennes vardag.
– Man kan lära sig design och sömnad men produktionen har inte många koll på. Något som jag fick en unik inblick i under mina år inom klädindustrin i Hongkong.

Efter fyra år i den lärorika miljön tog längtan efter Sverige överhand och Malin flyttade tillbaka tillsammans med kärleken. Åter i huvudstaden tyckte omgivningen att en plats på gamla jobbet inte vore så dumt. Malin själv kände att hon besatt för mycket kunskap efter sina år utomlands.
– Jag hade sett mycket som andra inte sett och ville ta till vara på det.

När Malin satte fötterna på svensk mark igen var hon 28 år och många i hennes närhet låg i startgroparna för att gifta sig. När det var dags att klä upp för kärleksfest fanns det inga coola och fina klänningar. Det mesta såg likadant ut och hon saknade klänningen med stort k.

Hon saknade klänningen med stort k och skapade den själv.

Den så kallade maxiklänningen hade ännu inte fötts. I dag har många varumärken sådana klänningar men så var inte fallet då.
Efter fyra år i Hongkong saknade hon det färgglada, härliga och mönstrade.
– Det lirade inte riktigt med svenska modet, men jag saknade det och bestämde mig för att skapa det själv.

Stora print i siden köptes in och arbetet var i full gång. De vackra klänningarna bars av bloggare och kändisar i det annars så gråa Sverige. Men stormönstrat var svårt och verkligheten hann ikapp.

Gör om, gör rätt
Malin tog anställning vid ett annat företag och kickade samtidigt igång ett strategiskt PR-arbete med en nya kollektion.
Ett upplägg som Malin själv rekommenderar andra som drömmer om att starta eget.
– Stå med ett ben i bägge världar och våga jobba parallellt under en tid. Det skapar en ekonomisk trygghet att våga satsa.

På trettio kvadratmeter på Nybrogatan huserade de med ordrar, design och
hela rubbet. Utan mellanhand i direktkontakt med produktionen i Kina blev arbetet ekonomiskt hållbart.
Tärnklänningar, sidenblusar, byxor och brudklänningar där endast en liten del utgjordes av maxiklänningar och By Malina hade börjat hittat rätt väg på framgångsstigen.

– Jag är en idéspruta men inte så bra på att knyta ihop säcken. Därför är jag extra glad över att jag har mitt starka team av tjejer runt mig som hjälper mig att förvandla mina idéer till verklighet.

Inne på kontoret och showroomet kan man nästan ta på kreativiteten och det är tydligt att Malin alltid vet vad hon vill. Det organiserade kaoset som hon själv titulerar det är nyckeln till den produktiva processen.
– Många tror att jag inte har koll. Jag har stenkoll men utger mig inte för att ha det. Varje kväll har jag en speciell rutin där jag går igenom allt för att säkerställa koll på läget.

Med teamet av tio tjejer råder här girl power på högsta nivå.
– Det är kul att hjälpa varandra och växa i hop som ett team.

År 2015 krävdes en extra växel på den kreativa fronten. Malin blev tillfrågad att designa då höggravida kronprinsessan Victorias Nobelklänning.
– Det var så svårt eftersom en gravidkropp är i ständig förändring. Vi fick göra många provningar och justera klänningen med tidens gång, det var en stor men rolig utmaning.
Processen gick bra och det trettio meter långa sidenchiffonget resulterade i en lila skapelse som kronprinsessan Victoria skred ned för trappen i Blå Hallen med. Stiligt matchat med delar av Ametistgarnityret och Prinsessan Lilians diadem.

Malin fick ta emot ett stort jubel när årets sommarkollektion visades upp.

Äga som kvinna

Det pratas mycket om kvinnligt entreprenörskap, men det kvinnliga ägandet lyfts och belyses inte i samma utsträckning. Det är något som Malin brinner för och medverkade vid Prins Daniels Fellowship för att belysa.

– Det är visionen och känslan av frihet som skapar kreativitet och den orädda sidan för ett misslyckande. Ofta övergår kvinnlig entreprenörskap till att män investerar i idéen.

Förutom det egna ägandet och fria känslan i det så inspireras hon av resor och besök hos vänner.
– Jag skriver alltid ned en lista när jag finner inspiration. Sen ställer jag mig frågan- vad hade jag velat ha med mig här och nu?

Kanske är det just hennes egna svar på dessa frågor som resulterat i den stora gruppen kvinnor som bär By Malina som vågar sticka ut och synas. Där alla plagg går att styla på olika sätt för att leverera hållbara och genomtänkta kollektioner.
– Mitt tänk i dag är motsatsen till den första satsningen med maxiklänningar, säger Malin och lägger till ett skratt.
På frågan om hennes förebild i modevärlden är inte svaret självklart.
– Svår fråga, men jag tycker Olivia Palermo är extremt stilsäker.

Själv bär hon helst set i form av skjorta och byxa. Trots klänningsmakerska är hon inte mycket för att bära dessa.
– Jag går helst klädd i en kaftan på stranden, klänning är inte min grej längre.

Härnäst väntar en fin sommarkollektion med mönster inspirerade av Miami. Utöver kläderna har de även tagit fram skor och accessoarer. I slutet av maj välkomnar de dessutom Mini Malina för de allra minsta fashionistas. En söt kollektion där mor och dotter kan matcha varandra som en tuff duo i sommar.

När vi är på plats får vi även en smygtitt av höstens kollektion som är inspirerad av Italiens Rom. Med varma toner och ljus som symboliserar livet kring medelhavet. Processen att ta fram en kollektion är längre än många tror. Redan i januari i år sattes arbetet igång för nästa sommar.
– Sommarkollektionen tar alltid längst tid att ta fram, den är mer detaljrik.

Sedan några månader tillbaka blev By Malina sambos med Soft Goat när de tillsammans öppnade butik på Humlegårdsgatan i vår älskade stadsdel.
– Vi är så nöjda med hur det blev. Tidigare hade vi butik i Vasastan men nu är vi glada att husera här med ett bra shoppingläge.

Malin själv bor på Östermalm och inspireras av människorna i stadsdelen.
– Här finns så många drivna människor som man träffar dagligen. Det är även kul att Östermalm är i ständig utveckling och förbättring. Jag upplever inte att alla stadsdelar har samma driv som finns här runt hörnet.

Utöver drivet så uppskattar hon även Korvmojjen invid Narvavägen och Fältöversten.
– Jag trodde aldrig jag skulle uppskatta ett köpcentrum på det sättet. Men nu med småbarn är det vansinnigt smidigt. Andra härliga platser är Kungliga motorbåtsklubben och Saluhallen, ny som gammal.

Innan vi lämnar Malin och den nu tomma kaffekoppen tar vi med oss ett tips.
– En tillsyntes uttjatad fras, men den ständiga jämförelsen är farlig. Våga göra din grej och bry dig inte så mycket om vad andra tycker och tänker.

VÅRA UTGÅVOR