RUNT HÖRNET08 Nov 2019

NYA RIBBHAGEN

Antikt silver och antika smycken, andra hand och nytt. I generationer har Kurt Ribbhagen huserat på Birger Jarlsgatan. Nu flyttar de in i nya lokaler på Östermalm, Nybrogatan 26. Vi har tjuvkikat på bygget.

Sedan nio år tillbaka huserar Sørsand på Östermalmstorg 2. Thomas Berg driver verksamheten tillsammans med sin son Simon Berg. De har båda närt drömmen om guldsmedsyrket sedan barnsben och tillfört sin passion i hantverken. Där de förmedlar ett unikt hantverk och skapar tidlösa smycken och kollektioner.
Sedan några månader har byggdammet yrt och jobbtimmarna varit många. Jan & Thomas bestämde sig för att flytta Ribbhagen verksamhet intill Sørsands befintliga lokal, för att låta Thomas driva Ribbhagens anda vidare.
Jag har känt Jan Ribbhagen i tretton år jag gillar konceptet, det är unikt och roligt. Vi vill att det ska leva kvar i samma anda som alltid, säger Thomas.
Jan kommer att fortsätta med mässor runt om i Sverige och givetvis kommer han finnas tillgänglig i butiken då och då.
Den nya lokalen är arkitektritat och har plockat fram lokalens själ med ursprungsdetaljer. Något som klingar rätt med Ribbhagens anda.
– Här kommer man inte kunna gå förbi utan att lägga märke till butiken, säger Simon.
Tillsammans vill de bjuda på en upplevelse.
– Missuppfattningen är att de flesta tror att det bara finns dyrgripar här. Det stämmer inte här kan man hitta något för alla, här finns allt inte bara det dyraste, säger Simon.
Här kan man även bygga om smycken, designa och sätta sin prägel på det. Sonen Simon är den nya tidens guldsmed. Han visar kunden i 3D hur den färdiga produkten kommer att se ut. Sørsand och Ribbhagen utgör nu en komplett verkstad som hänger ihop.
– Om du inte hittar smycket du söker hos Ribbhagen så finns det inte, säger Thomas med ett leende.
Intresset för vintage och antikt har ökat och här är rena rama guldgruvan. Det går även bra att själv lämna in smycket här, både för reparation och försäljning.
Nya Ribbhagen öppnar i november och Sørsand har öppet som vanligt. Vi hälsar vår nya granne i kvarteret välkommen.

VÅRA UTGÅVOR