MAT & DRYCK06 Feb 2019

SÖTA PRALINER

Bailey’s behöver inte enbart avnjutas ur likörglas, den kan också bli ingrediensen som ger praliner det där lilla extra. Tillsammans med mästerkonditorn Tea Malmgård har de skapat söta godsaker som passar lika bra att ge bort till någon du tycker om, eller behålla för dig själv. Recepten? Ja, dem hittar du här!

Av Nathalie Wänblad

Hej Tea i chokladfabriken, har du något hemligt knep för att lyckas med dina praliner?

– Hmm, börja alltid dagen innan du ska bjuda på dem.

Vilken miss gör folk oftast?

– Att de har för bråttom och slarvar med småsaker som leder till större misstag i längden. Som med allt i livet, egentligen.

Vilket är ditt absoluta favoritgodis?

– Jag är ju en chokladälskare… nötter och kola i kombination med choklad är jag väldigt svag för.

Fudge

Cirka 40 stycken

  • 250 g kondenserad mjölk
  • 150 g Bailey’s
  • 650 g vit choklad
  • 200 g hasselnötter
  • 1 nypa salt

 

Gör så här

  • 1. Smält chokladen försiktigt i mikro-vågsugn eller i ett vattenbad.
  • 2. Värm försiktigt den kondenserade mjölken tillsammans med likören i en kastrull och häll sedan över chokladen.
  • 3. Vänd i nötter och salt. Häll i en ugnsform täckt med bakplåtspapper.
  • 4. Låt smeten sätta sig över natten i rumstemperatur eller under en timme i kylen.
  • Skär fina bitar och förvara sedan svalt.

Tryfflar

  • Cirka 40 stycken
  • 150 g mjölkchoklad
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g vispgrädde
  • 110 g Bailey’s
  • 50 g smör
  • 50 g fast honung
  • 1 nypa salt

 

Till rullning

  • 200 g ljus choklad
  • 200 g kakao

 

Gör så här

  • 1. Smält mjölkchokladen tillsammans med den mörka chokladen i ett vattenbad.
  • 2. Värm upp grädde, honung och Bailey’s i en kastrull. Slå över chokladen. Ta av kastrullen och mixa ihop smeten med en stavmixer.
  • 3. Tillsätt smör och salt. Mixa tills du får en slät smet.
  • 4. Häll över i en ren bunke och kontaktplasta. Låt stå i kylen
    i två timmar.
  • 5. Rulla kulor av tryffelmassan och sätt sedan in i frysen.

 

Till rullning

  • 1. Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn.
  • 2. Ta fram de kalla tryfflarna, en bunke med smält choklad och en bunke med kakao.
  • 3. Lägg i lite choklad i handen och rulla tre till fem tryfflar i handen. Släpp dem i bunken med kakao och rulla tills de är täckta med ett lager. Repetera tills alla tryfflar är täckta med choklad och kakao.

Kola

  • Cirka 50 stycken
  • 100 g smör
  • 150 g vispgrädde
  • 225 g råsocker
  • 280 g ljus sirap
  • 150 g Bailey’s
  • 10 g kakao
  • 1 nypa salt

 

Gör så här

  • 1. Koka upp alla ingredienser utom salt till 125 grader. Rör om emellanåt med en träslev.
  • 2. Tillsätt salt. Rör runt och häll i en form täckt med bakplåtspapper. Låt svalna i rums-
    temperatur.
  • 3. Skär i bitar och slå in i papper dagen efter. Förvara i rumstemperatur.

VÅRA UTGÅVOR