MAT & DRYCK24 Jan 2019

SPRAKANDE VEGOSTART

Nu är han en av Sveriges och Östermalms största vegoprofiler med sin tidning Vego, Vegopodden, matbloggpriset, SVTs Bästa Dieten och åtta kokböcker. Men så har det inte alltid varit.

Av Paulina Bylén Foto Mattias Kristiansson

Nu är han en av Sveriges och Östermalms största vegoprofiler med sin tidning Vego, Vegopodden, matbloggpriset, SVTs Bästa Dieten och åtta kokböcker. Men så har det inte alltid varit. Före 2012 var Mattias Kristiansson köttfantasten som virade in frysta pizzabitar i bacon eller rullade in ett block grönmögelost i nötfärs och kallade det köttsushi.

Hans syn på mat var ungefär: ”Maten är till för mig och ingen annan än jag gör vad jag vill med den, när jag vill och det ska alla andra bara skita i”. Vändningen kom efter att han besökt en föreläsning om kött- och mjölkindustrins klimatpåverkan. Han insåg att allt hängde ihop och testade köttfri måndag. Steg för steg öppnades en ny grön värld för Mattias. Han insåg att äta vegetariskt och veganskt är den finaste gest han kunde göra för alla runt omkring sig, både människor och djur, för hela vår jord. Han blev intresserad av att laga mat från grunden. Den gröna världen fullkomligt vältrade sig över honom med sina vackra organiska former och sprakade färger.

Färger som tidigare hade legat lite skamset bredvid en hög med kött tog nu huvudrollen på Mattias tallrik. Nu kommer hans veganbibel med 1 700 recept över 656 sidor med enkla såväl avancerade rätter, hur du gör din egen veganska yoghurt och mjölk, och allt däremellan. Låt oss presentera några utvalda recept som ger den rätta nystarten i köket.

Guldmjölk 1 liter

  • 1 liter sötad växtmjölk, tex mandel-, cashew-, kokos-, havre- eller rismjölk
  • 1 msk riven färsk gurkmeja eller 2 tsk mald gurkmeja
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk agavesirap

 

Gör så här

  • 1. Värm upp sötad växtmjölk, riven gurkmeja och ingefära, mald kanel och agave-sirap i en kastrull.
  • 2. Koka upp. Sila mjölken genom en nötmjölkspåse.
  • 3. Redo att serveras.

Syrad fänkål

  • 1 glasburk à  1 liter
  • 1 kg fänkål
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 msk jodfritt salt

 

Gör så här

  • 1. Halvera fänkålen och skär bort den hårda roten.
  • 2. Skiva fänkålen så tunt du kan, antingen med en vass kniv eller med hjälp av en mandolin.
  • 3. Blanda fänkål och vitlök med fänkålsfrön och salt i en bunke. Låt stå i 15 minuter.
  • 4. Följ grundreceptet här intill.
  • 5. Ställ glasburken i rumstemperatur i 14 dagar.
  • 6. Flytta in burken i kylen och låt stå i ytterligare 14 dagar innan den är färdig att ätas. Vill du ha lite extra hetta kan du tillsätta 1 tsk chiliflakes.

 

Grundrecept syrade smaker

  • 1. Lägg ner förberedda grönsaker i en bunke och blanda med saltet. Låt stå i 15 minuter.
  • 2. Massera och pressa med händerna eller stöt med trubbigt verktyg för att få ut så mycket vätska som möjligt ur grönsakerna.
  • 3. Lägg ner grönsakerna i en ren burk, inga luftbubblor ska finnas kvar. Häll på vätskan från bunken till täckt.
  • 4. Fäst med lock.
  • 5. Låt stå i rumstemperatur.

Artikeln publicerades först i Älskade Östermalm nr 01 2019.

VÅRA UTGÅVOR