RUNT HÖRNET14 May 2019

UNIKA SOUND

Världsberömda Glenn Miller Orchestra med sitt unika jazzsound presenterar en ny show.

Vid årets konsert hyllar de den orkester han bildade i armén efter att han lade ned sin civila orkester hösten år 1942. The Army Air Force Orchestra som den brukar kallas har flera gånger utsetts till 1900-talets mest magnifika orkester. Den bestod i sin totala kapacitet av ett utbyggt storband, samt 21 stråkar och ett horn.

Orkestern skulle i moralupphöjande syfte verka för att stärka soldaterna inför de uppdrag som väntade dem på den Europeiska Kontinenten.

Glenn Miller ville finnas med orkestern så nära de stridande förbanden som möjligt och fick igenom en förflyttning av orkestern till Kontinenten i december 1944. Major Glenn Miller skulle flyga till Paris några dagar före orkestern. Flygplanet störtade i Engelska Kanalen. Orkestern miste sin bandledare och USA och världen miste sin största musikikon.

Arméorkstern fortsatte att turnera på Kontinenten tills andra världskriget var slut och blev ordentligt hyllad vid hemkomsten till USA, hösten 1945. Glenn Miller förärades postumt bronsstjärnan för sina insatser.

Glenn Miller Orchestra Scandinavia är sedan 2010 licensierade av Glenn Miller Productions, Inc. att spela under Glenn Millers namn och framföra Glenn Millers musik i Skandinavien. Tillsammans med ytterligare tre orkestrar i världen spelar de utan ekonomiska bidrag ca 600 framträdanden årligen världen över. Troligen saknas motstycke i musikhistorien.

Unikt med konserten som väntar i Berwaldhallen är storleken på orkestern, vilket för med sig dubbla produktionskostnader och är en anledning till att liknande konserttillfällen sällan erbjuds. Musikerna i originalorkestern spelade med soldatlön, vilket inte är möjligt idag. Orkestern får samma utseende som Glenn Millers arméorkester med 48 medverkande. Musiken framförs från de fantastiska originalarrangemang som i huvudsak är skrivna av arrangörerna Jerry Gray och Norman Leyden.

– Vi får ofta höra att publiken har svårt att sitta still när de hör oss spela. Sväng till musiken och ta del av en storslagen konsert, säger Jan Slottenäs.

Säkra din plats till Glenn Miller Orchestra – A Tribute To Glenn Miller & The Army Air Force Orchestra i Berwaldhallen den 26 maj kl 16:00.

VÅRA UTGÅVOR