PORTRÄTT20 Mar 2019

UTMÄRKELSER I SÖMMARNA

Flertalet guldmedaljer i rytmisk gymnastik, en designfilosofi som började gro på New Yorks gator och i dag blomstrar i hjärtat av Östermalm. Vi har träffat Elin Alemdar, grundare av designimperiet Stylein, för att prata om karriären, familjekärleken och Östermalms inspirerande arkitektur.

Av Sara Ericsson Foto Mini Gemoll

I ETT NÖTSKAL

Yrke Designer och grundare av Stylein med butik i Sturegallerian.
Familj Man Kamran, dotter Alina, son Adrian.
Aktuell med Vår/sommarkollektion ute i butik nu.
Bakgrund Gymnast, studerat design i New York.
Det gör mig glad Mina barn.
Det gör mig ledsen Fördomsfullhet.

Klockan är snart tolv och lunchruschen har börjat. Taverna Brillo har två ingångar, något som bidrar med viss förvirring när man har bestämt träff här. Jag springer in i Elin precis vid ingången och kan pusta ut. Vi slår oss ned vid bordet nära fönstret för att ta del av dygnets få ljusa timmar. Ljudet av bestick hörs omkring oss och vi beställer en lunch för att sedan prata vidare i surret av Stureplans lunchande gäster.

Suset på restaurangen och det faktum att vi är omringade av okända människor stör inte Elin. Som nioåring gjorde hon entréer där alla blickar var riktade mot henne, när hon steg in på olika arenor för att tävla i rytmisk gymnastik. Något hon sysslat med sedan barnsben och, som hon själv beskriver det, har blivit roten till allt.

Med titlar som svensk mästarinna och placeringar i VM till att åka på träningsläger i Östeuropa helt ensam har hon lärt sig att ingen väg är enkel och att man måste jobba hårt. VM i Osaka 1999 blev den sista tävlingen, 28:e platsen som hon kammade hem räckte inte till en OS-kvalificering och Elin beslutade sig för att avsluta karriären.

– Jag längtade efter något annat, hela livet hade jag ägnat åt gymnastiken. Väskorna packades och det bar av till New York. Den lustfyllda känslan i staden inspirerade, väckte ett nytt intresse och de tre månaderna som visumet täckte sprang iväg.

– Att uttrycka mig själv genom mode, det var något som kom till mig i staden som aldrig sover. Elin började styla andra människor, för att lyfta fram den bästa versionen av dem själva. En arbetsuppgift som tilltalade henne och jobbet som assisterande stylist passade perfekt.

– Hej, mitt namn är Elin, jag är stylist. När kollegorna skulle säga mitt namn och titel blev det Style Elin som sedan förkortades till Stylein. Bland vackra sidenkvalitéer i det trendiga fashiondistriktet väcktes fler idéer och ny inspiration. En vanlig eftermiddag i det lustfyllda livet utan måsten fick en symaskin och docka följa med hem efter en promenad i kvarteret.

Orädd och redo för nya utmaningar sydde och draperade Elin hemma på kammaren i New York, de stunder hon inte assisterade som stylist. Drivet och glöden som satt i sömmarna skulle tas till nya höjder. Mode och designutbildning på FIT blev nästa steg och bidrog också till ett förlängt visum i drömmarnas stad. Mitt i den pågående pulsen i ett av Manhattans trendigaste kvarter, på Loahn Bar år 2001, var det dags för Elins allra första kollektion att visas upp. En intim visning med några väl valda inbjudna gäster. Visningen blev ett kvitto på att Elin lyckats med sitt mål – att möta sig själv via kreativiteten i modeskapandet, märket Stylein var fött!

– Efter två år hoppade jag av skolan, lika snabbt som jag tog beslutet att flytta till USA valde jag att återvända till Sverige. Det högintensiva livet i staden var mättande och tillfredsställande till en början, men kom snart att bli för mäktigt.

– Livet där är likt ett pussel som i efterhand är lätt att lägga, vilket också synliggör valet att flytta hem till tryggheten som klokt. Designdrömmarna tog hon med hem till Sverige och i dag är designimperiet Stylein hennes livnäring.

– Det är en förmån att få designa kläder att älska, som jag älskar. Det bidrar till en starkare personlighet och karaktär i kläderna. I dag sexton år från start är Elin och hennes design i Styleins kännetecken än mer utpräglade. Skandinavisk minimalism med en sensuell dekadens där bäraren ska känna sig stolt och lyfta fram sitt attraktiva inre.

– I varje outfit ska man addera personlighet och ett skratt, det är de finaste accessoarerna som finns. Elins vision är att ta in inspiration från andra i skapandet men samtidigt lyssna till hjärtat, för att inte bli allt för påverkad av omvärlden. Det skapar något som bäraren kan uttrycka sin personlighet och karaktär med.

– Att designa och skapa ett plagg är synonymt med att utföra ett program i rytmisk gymnastik. Jag går in i en värld där jag skapar en typ av känsla, en konstform. Genom att skapa mode från ett naturligt perspektiv med kroppens former i fokus eftersträvar hon en design som följer kroppens naturliga linje med förhöjda former.

– Med en bra passform kommer du också närmare dig själv och din kropp. Genom den minimalistiska tanken finns utrymme kvar för det egna uttrycket där smink, hår eller smycken kan adderas. Den avskalade designen bidrar även till en mer långsiktig konsumtion med en medvetenhet i vad vi gör och vad det bidrar till. Elin berättar vidare om hur skapare och konsumenter måste bli mer medvetna och ta ett större ansvar i förbrukningen.

– Jag uppmanar alla till att tänka kvalitet och passform, klassiska material som går över flera säsonger. En idé som skapat Stylein Classic, med toppkvalité som finns kvar säsong efter säsong. För att ge kunden möjlighet att bygga en garderob kring basplaggen med svart, blått och grått som grund. Samt det lugnande i att plaggen aldrig säljs på rea, då de står för och håller flera säsonger.

Inspirationen till skapandet är diffust och svårt att förklara.

– Allt handlar om att vara öppensinnad med energier i olika sammanhang. Jag får energier av allt, människor, låtar eller filmer. Samt tanken på att få klä en annan människa vackert, det går jag igång på. I dag lever Elin designerlivet i kombination med familjelivet. Tillsammans med sin man och deras två barn springer livet på.

– Ibland måste jag stanna upp och påminna mig om att plocka fram min grundfilosofi, för att tackla och ta in en situation till skapande. Vi var tidigare på plats under Fashion Week och tog del av kollektionen.

– Varför utsätter jag mig för detta? säger hon och skrattar.

Under en visning står mycket på spel där kniven emellanåt är mot strupen.

– Jag är tacksam över mitt trygga team som löser allt och skapar en konceptuell upplevelse. De tillsammans står fast och håller hårt i grundvärderingen även när de starkaste mode- och trendvindarna

–Att våga vara konsekvent, det finns något provocerande i det. Men det är viktigt för oss. Kronprinsessan har flertalet gånger burit designen, vilket är många designers dröm.

– Hon är en stor inspirationskälla i många avseenden där hon profilerar vårt land på ett fantastiskt sätt. Det är en stor ära att hon har valt min design. Framöver väntar förnyelsearbete med ett kliv in i den digitala världen. Varumärkets potential ska ta nya höjder i ett nytt samarbete, för att lära känna slutkonsumenten via det digitala språket. Kläderna sys upp i ateljén på Södermalm för att sedan produceras utomlands och butiken ligger i hjärtat av Östermalm, i Sturegallerian.

När Elin inte jobbar spatserar hon gärna på Karlavägen.

– Östermalms arkitektur är inspirerande, jag älskar de traditionsenliga caféerna med kaffe på fat och den perfekta semlan. All ledig tid ägnas åt familjen med olika aktiviteter och umgänge med vänner. Där träningen fortfarande är en viktig del i livet.

– Träningen är nyckeln till att orka hålla högt tempo. Trots hennes stora framgång är inte karriären det viktigaste.

– Innan min familj var Stylein mitt allt, som nu har hoppat ner ett steg för att ge plats åt min familj. Stylein är min passion, familjen är mitt liv. Det lyxigaste som finns är en oplanerad dag tillsammans med familjen, säger Elin och ler. Vi avrundar vår lunch, säger hej då till varandra och skils åt. Elins energi och sprudlande glädje har fascinerat mig och piggat upp det annars marströtta journalisthjärtat.

VÅRA UTGÅVOR