DESIGN02 May 2019

VÅGA I BÅGAR

Fem klockor, tjugo par skor och ett tiotal armband men bara ett par glasögon. Inte optimalt! Framför allt inte nu när glasögonen är hetare än hetast. I början av mars invigde Smarteyes sin nya konceptbutik på Kungsgatan. Butiken går helt i linje med tanken om att bygga upp den perfekta glasögongarderoben. Vi fick en pratstund med deras creative director, Pernilla Algede, för att ta reda på hur du egentligen ska tänka i valet av bågar och vilka som är vårens coolaste glajjer.

Av: Nathalie Wänblad

Hej Pernilla, hur ska du tänka i valet av bågar, rent stilmässigt?

– För det första så är det bra att fråga dig själv vad du gillar och se till helheten. Kan du bryta ned din klädstil och det uttryck du vill åt? Detta kan du förstås diskutera med personalen i butiken. På Smarteyes har vi till exempel ändrat hur vi presenterar vårt sortiment. Vi har lämnat den traditionella uppdelningen för herr/dam och delar istället upp bågarna utifrån stil. Det blir på så sätt lättare för kunden att utforska sin personliga stil men även att föra mer inspirerande diskussioner kring stil och individuella uttryck. Vi vill att kunderna ska kunna hitta sin signatur-båge men även att de ska inspireras till att bygga en glasögopngarderob med olika par glasögon för olika tillfällen och moods.

Smarteyes creative director, Pernilla Algede.

Så vad är ditt bästa tips?

– Jag tycker generellt att vi ska våga mer. Om du inte är van vid att bära glasögon kanske du är lite försiktig men se det som att du köper en ny klocka, ett nytt halsband eller skaffar dig en ny frisyr. Det ska ju synas att stilen uppdaterats! I övrigt; glasögon är den accessoar som syns allra mest, ändå har förvånansvärt många endast ett par som de använder, samtidigt som de har olika handväskor och olika skor för olika tillfällen. Vi tycker att man ska kunna variera sin stil och därför bör bygga en glasögongarderob.

Hur ska man tänka gällande ansiktsform kontra båge?

– Vi har några gyllene riktmärken för att bedöma att glasögonen passar ansiktet men samtidigt sitter bekvämt. Bland annat tittar vi på ansiktets bredd i förhållande till bågens bredd, ögats placering bakom glaset, näsans bredd jämfört med bryggan på men även skalmlängden och örats placering. När det gäller former så säger man generellt att ett ovalt ansikte passar i de flesta bågformer. Ett kantigt ansikte mjukas upp med hjälp av en rundare båge medan ett rundare ansikte kan balanseras med en kantigare båge. Jag tycker dock inte att du ska stirra dig blinda på dessa ’gamla regler’. Det bästa är faktiskt att bara att börja prova. Själv har jag ett litet ansikte men älskar när bågen får ta plats, enligt reglerna bär jag med andra ord alldeles för stora bågar. Det viktigaste är att bågen sitter bra vilket personalen i butiken kan hjälpa till med.

Förutom stora bågar, har du några andra favoriter?

– Generellt gillar jag utmärkande bågar som tar plats och syns, gärna i mörka färger. Jag har kanske fem, sex olika favoriter som ser nästan identiska ut. Svarta, lite större modell, med nyckelhålsbrygga och fin acetat. Jag gillar också att förändra och har många nya favoriter i vårens kollektioner. Framförallt ’Confidence’ i Ivory tortoiseshell från Eemme Fatale-kollektionen; The Cool Cat från Original Rebel men även ’Culturist’ och ’Vagabond’ från kollektionen Natural Nomad. Alla dessa kommer i lite ljusare, spännande färger så de kommer bli ett fräscht inslag till min annars mörka glasögongarderob.

Finns det några andra, tydliga trender just nu?

– Absolut! Panton, den runda bågen, är otroligt het just nu men även cateyeformer, i olika utföranden. Vi ser också färgskalor från mörkgrönt, mörkrött och svart till ljusare paletter i sandfärg/nude, ljusrosa, ljusbrunt och pärlemorvitt. Dessutom får glaset ett allt större fokus då det färgade glaset är en stor trend till våren. Både den mer klassiska gradaleffekten, där glaset går från mörkt i överkant till ljust i nederkant, och enfärgade glas i grönt, brunt, rosa och gult. Här kan du själv skapa din egen design genom att matcha glaset med bågen eller skapa kontraster med färgerna.

Och till sist, om du vill hitta ett stilsäkert kort som håller över tid, vad bör du satsa på då?

– Det beror helt på tycke och smak. Vad du trivs med. Men en mer ikonisk form, såsom en panto i metall eller en rektangulär båge i tortoise shell acetat, går sällan ur tiden. De kan lätt skapa en signaturlook över tid, förutsatt att du gillar och passar i formen såklart.

VÅRA UTGÅVOR